Suudi Bakan’dan tepki: Hangi sebeple olursa olsun kabul edilemez…
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İsveç ve Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’in yakılmasının hiçbir nedenle kabul edilemeyecek provokatif bir eylem olduğunu belirtti.
Bin Ferhan, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İKÖ) Kuran’a yönelik saldırıları görüşmek üzere dışişleri bakanları düzeyinde düzenlediği toplantıda konuştu.
Suudi Arabistan’ın dini nefret ve aşırılığın yayılmasını kabul etmediğini ve Kuran’ın kutsallığına aykırı eylemleri kınadığını vurgulayan Bin Ferhan, “Kur’an-ı Kerim’in yakılması hiçbir şekilde kabul edilemeyecek bir provokatif eylemdir. yol.” söz konusu.
Bin Ferhan, İKT’nin diğer İslami kuruluşlarla işbirliği yaparak barış ve hoşgörü ilkelerini savunmak ve İslam’ı insanlara doğru bir şekilde anlatmak için çalışması gerektiğini kaydetti.
İİT Genel Sekreteri Hüseyin Taha, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İsveç ve Danimarka yönetimlerini Kur’an-ı Kerim’in yakılmasını önlemek için resmi tedbirler almaya çağırdı.
Söz konusu ülkelerin bu konuda bugüne kadar herhangi bir adım atmamasından dolayı hayal kırıklığına uğradığını kaydeden Taha, söz konusu eylemlerden rahatsızlık duyduklarını ifade etmek için İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerden İsveç ve Danimarka ile olan ilişkilerinde önemli tedbirler almalarını istedi.
İİT’nin çevrimiçi toplantısıyla eş zamanlı olarak bugün Danimarka ve İsveç’te yeniden Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar düzenlendi.
– İsveç ve Danimarka’da Kur’an-ı Kerim’e yönelik provokasyonlar
Son dönemde İsveç ve Danimarka’da Kuran’a yönelik saldırılar yoğunlaşırken, bu provokasyonlara izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor.
Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi ve Katı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 2022 Paskalya tatilinde İsveç’in Malmö, Norköpin, Jönköping kentleri ve başkent Stockholm’de Kur’an-ı Kerim yakma provokasyonlarına devam etti.
Paludan, 21 Ocak’ta Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği ve 27 Ocak’ta Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yaktı.
Irak asıllı Salwan Momika, Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk gelen 28 Haziran’da Stockholm Camii önünde polis koruması altında Kuran-ı Kerim yaktı.
20 Temmuz’da Momika, Stockholm’deki Irak Büyükelçiliği önünde polis gözetiminde Kuran’ı ve Irak bayrağını çiğnedi.
Danimarka’da İslamofobik ve aşırı milliyetçi bir grup, Nisan ayı itibarıyla Kopenhag’daki Türk Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kuran’a saldırmaya başlamıştı.
İslam karşıtı pankartlar açan ve İslam’ı aşağılayıcı sloganlar atan grup üyeleri, 21 Temmuz’da Irak, 24 Temmuz’da İran ve Irak, 25 Temmuz’da Mısır ve Türkiye büyükelçilikleri önünde Kuran okudu. Kopenhag’da. Kerem yandı.
Grup, 28 Temmuz’da Kopenhag’da bir caminin önünde Kuran-ı Kerim’i ateşe verdi.
Bu eylemlerin polis savunması eşliğinde ve yetkililerden izin alınarak gerçekleştirilmesine başta Türkiye olmak üzere birçok ülke tepki göstermişti.
Kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan ve bu tür eylemleri şiddetle kınayan karar taslağı, 25 Temmuz’da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edildi.